https://www.sagofenisadora.se/wp-content/uploads/Snövit.jpg

Dagboken

Snövit,om att vara söt!

tisdag 21 januari, 2014

Nu har jag börjar arbeta med Snövit. Nästa vecka ska jag besöka en förskola och en skola. Barnen ska hjälpa mig med historiens kärna.

Att vara söt. Vem bestämmer vem som är söt? Är det viktigt att vara söt? Är det lika viktigt för alla att vara söt? Behöver alla tycka att en är söt? När vill en vara söt?

Jag minns när jag gick i ettan eller tvåan och vi skulle rösta fram en lucia. Jag var helt säker på att jag skulle vinna. Men istället röstade alla utom en på klassens sötaste. Vi andra skulle vara tärnor. Jag blev så besviken. Där började jag tvivla på om jag var söt. Plötsigt var det en viktigt merit, eftersom jag var tjej. Ett viktigt inslag i livet var att vara söt. Och det som var sött var bestämt av någon annan. Det rådde en tyst gemensam överenskommelse om vem som var söt och vem som inte var det. Alla tyckte samma, offentligt iallefall. Det fanns en annan tjej i klassen som då inte klassades som söt. En dag följde jag med henne hem efter skolan. Vi pratade om att några inte tyckte att hon var söt. Jag minns att jag förfasade mig över detta. Hennes svar minns jag så tydligt:

– Jag bryr mig inte vad dom tycker, jag behöver inte vara söt. Det är inte viktigt för mig.